Anbefaler influensavaksine til risikogruppene

Publisert . Sist endret . i kategorien Aktuell informasjon

David Andersen

Influensasesongen nærmer seg, og kommunelege David Andersen i Lindesnes kommune oppfordrer alle i risikogruppene til å vaksinere seg. Det gjelder spesielt de over 65 år, gravide og mennesker med kroniske hjerte- og lungesykdommer og diabetes.

-For noen kan influensa gi alvorlige komplikasjoner. Viruset endres fra sesong til sesong, og dermed også sammensetningen av virkestoffer i vaksinene. Vaksinen må derfor tas årlig, sier Andersen.

Det er nær 1,5 million mennesker i Norge som har økt risiko for komplikasjoner av influensa, og det er anslått at det dør gjennomsnittlig 900 personer årlig som følge av sykdommen. Ved å vaksinere seg mot influensa, beskytter man ikke bare seg selv mot sykdommen. Man beskytter også alle som man kommer i nærheten av.
- Vaksinen er godt utprøvd og ufarlig for dem som tar den, sier Andersen.

Influensa eller bare en forkjølelse?
- Mange forveksler influensa med forkjølelse, og tror de «går det av seg». Og det er ikke alltid like lett å kjenne forskjell, sier kommuneoverlegen.

Særlige symptomer på at det er influensaen som angriper, og ikke forkjølelsen, er gjerne høy feber og frysninger, muskelsmerter og irritasjon i nese og svelg, eventuelt hoste. Man kan også få nedsatt matlyst, magesmerter og oppkast. Symptomene er langt mer framtredende ved influensa, enn ved forkjølelse.

- Men det er ikke alle som blir så veldig syke selv om de har influensa. Dermed kan de smitte andre uten å være klar over det. Sykdommen kan også smitte før den bryter ut, sier Andersen.

Hvor tar jeg vaksinen?
Du kan ta influensavaksinen på ditt vanlige legekontor. Den koster 150 kroner.

Hvem bør vaksinere seg?
• Alle fra fylte 65 år
• Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
• Barn og voksne med:
  o diabetes type 1 og 2
  o kronisk luftveissykdom
  o kronisk hjerte- og karsykdom
  o kronisk leversvikt
  o kronisk nyresvikt
  o kronisk nevrologisk sykdom eller skade
  o nedsatt immunforsvar
  o svært alvorlig fedme (KMI over 40)
  o annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege
• Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko, kan vurderes for vaksinasjon

I tillegg anbefales følgende grupper influensavaksine for å beskytte andre mot å bli smittet:
• Helsepersonell som har pasientkontakt
• De som bor sammen med personer som bruker medisiner som reduserer immunapparatet (vanligvis metotrexat). Typiske diagnoser er: revmatoid artritt, psoriasis/psoriasisartritt mm.
• Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser

Informasjonsskriv om influensavaksine

Les mer på folkehelseinstituttets nettside