Hvem bør teste seg?

Lindesnes kommune ønsker å teste alle som mistenker at de er smittet av Koronaviruset:

 • Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer på korona.
 • Alle som kan ha blitt smittet med korona, enten som nærkontakt eller etter reise i land med høy forekomst de siste 10 dagene.

Syns du det er vanskelig å vite om du skal teste deg? Da kan du ha nytte av tjenesten Koronasjekk.

Les mer om symptomer og sykdomsforløp her.

Bestill test

Alle som skal testes må ha bestilt time på forhånd. Bestill test via digitalt skjema eller ved å ringe 46 83 80 68

 • Bestill test på vårt digitale skjema. Du vil motta en SMS med bekreftelse og tidspunkt for testing. Vennligst merk deg oppmøtested når testen bestilles. 
 • Ring koronatelefonen 46 83 80 68. Åpningstider er kl. 09:00-11:00 og 12:00-14:00 mandag til fredag. 
 • Har du symptomer og vurderer at du trenger å testes i helgen kan du ringe legevakten på telefonnummer 116117

Hvis du er nærkontakt kan du også kontakte legevakten i helgene.

Hvor blir testen gjennomført?

Lindesnes kommune har to teststasjoner. Du får beskjed om hvor du skal testes når du bestiller time. Testing foregår på: 

 • Halseveien 5, 4517 Mandal - Lindesnes legevakt (hovedteststasjon)
  Møt til avtalt tid. Når ditt tidspunkt vises, går du inn på «Smittelegevakten».
 • Doneheia 45, Mandal - (reserveteststasjon)
  Møt sittende i bil til avtalt tid. Når ditt tidspunkt vises, går du inn døren ved siden av porten lengst til venstre (mot drivhuset).

Koronatesting er gratis, men møter du ikke opp til avtalt testtidspunkt vil du bli fakturert. 

Bruk av hurtigtest og PCR-test

Voksne og barn som testes på grunn av symptomer eller mistanke om smitte, testes som regel med vanlig PCR-test. 

Hurtigtest kan brukes ved større utbrudd eller mistanke om utbrudd, slik at kommunen raskt kan oppdage smitte, isolere dem som er smittet og komme i gang med smittesporing.

Hurtigtest brukes også ved screening i forbindelse med smitte i skoler og barnehager for å unngå å sette barna i karantene.

Til deg som er testet

Hovedregelen er at du som venter på prøvesvar er i karantene og skal holde deg hjemme til du har fått svar. Du skal ikke gå på jobb eller skole, du skal ikke ta offentlig transport eller oppsøke offentlige steder, og du skal holde god avstand til alle andre enn dine nærmeste. Dine husstandsmedlemmer behøver ikke å være i karantene, heller ikke husstandsmedlemmer som jobber i helsetjenesten.

Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon.

Hvis du tester positivt på Covid-19 vil kommunelegen ta kontakt med deg for videre informasjon om hjemmeisolering.

Her finner du informasjon om karantene og isolasjon.

Sjekk svaret selv

Svaret på testen får man etter 1-2 dager ved å logge seg inn på nettstedet helsenorge.no. Alle som testes skal holde seg hjemme til negativt prøvesvar foreligger og de er blitt symptomfrie.

Nærkontakter og personer med innreisekarantene skal forholde seg til egne regler og informasjon fra koronateamet. OBS! Negativt prøvesvar gir ikke avkortning i karatene for disse.

Testing i forbindelse med utenlandsreise

Dersom du skal på utenlandsreise, må du må selv sette deg inn i reglene for innreise som gjelder for det enkelte land. Kommunens koronatelefon gir ikke råd om regler ved utenlandsreiser.

Hvis du har behov for å ta en test i forbindelse med reise, kan du ta testen på smittelegevakten ved Lindesnes legevakt.

 • Du bestiller testen på vanlig måte via vår nettside. Vi tar ikke i mot telefonbestilling ved fritidsreiser.
 • Vi legger ikke ut timer til testing i helgene, og tilbyr derfor ikke tester i forbindelse med reiser i helgene.
 • Vi prioriterer testing ved mistanke om korona og smittesporing. Testing i forbindelse med utenlandsreiser har lavere prioritet og bestilte testtimer kan bli kansellert på kort varsel ved smitteutbrudd. 
 • Testen som tas er en PCR-test. Testsvar foreligger vanligvis etter cirka et døgn, men det kan også ta lengre tid. Vi kan ikke garantere svartid. 
 • Testing ved arbeidsreiser/studiereiser til utlandet vil prioriteres høyere enn fritidsreiser.  
 • Det finnes ingen private tilbydere av testing i Lindesnes kommune, men det er mulig å bestille test på enkelte legekontorer i Kristiansand.  

Dokumentasjon på testsvar

Testsvaret finner du i koronasertifikatet ditt, som du finner her

Norge er del av EUs løsning for koronasertifikat. Det norske koronasertifikatet er oppdatert slik at det kan kontrolleres i andre EU- og EØS-land.

Vi tester ikke personer som skal delta på arrangementer

Koronatelefonen opplever at flere tar kontakt for å teste seg i forkant av konserter og ulike arrangementer. Lindesnes kommune tester ikke personer som skal delta på konserter eller andre arrangementer. Det er arrangøren som har ansvar for å teste publikum eller besøkende, dersom det er ønskelig.

Arrangører kan få hurtigtester til slik bruk av kommunen, men må selv rigge et system for testing og leie inn et profesjonelt firma som kan utføre testingen på riktig måte.

Lindesnes kommune bruker sin kapasitet på testing av personer med symptomer eller testing i forbindelse med smittesporing.

Arrangører som ønsker å teste publikum og besøkende, må ta kontakt med koronatelefonen for bestilling av tester i god tid før et arrangement.