Før elevene går ut og rydder har de et tverrfaglig undervisningsopplegg om bærekraftig utvikling og plastproblematikk i naturen. 

- Når de så går ut, får de se med egne øyne hvor stort problemet er, og hvor mye skade plasten gjør. Det er veldig lærerikt og en viktig lærdom å ta med seg videre i livet, forteller prosjektansvarlig og lærer ved Vigeland ungdomsskole, Jan Petter Lindland.

Ser generasjonsskifte

Denne uken er det ungdomsskoleelevene som jakter søppel, og neste uke er det barneskolene som skal i aksjon. Barnehagene har gjennom hele året fokus på søppelplukking når de er ute i naturen og bidrar godt med søppelplukking gjennom hele året.

- Vi ser at det er et generasjonsskifte. Den oppvoksende generasjonen er mye mer bevisst på det å ikke kaste plast i naturen, forteller prosjektlederen.

Minst mulig søppel i fuglens mage

I fjor hadde elevene fokus på å plukke det store søppelet. I år er fokus på de små plastbitene som er svært skadelige for fuglene.

- Når det ligger mye små plastbiter i naturen tror fuglene at det er mat og spiser det. Det er et problem, særlig nå i hekketiden, for da får de ikke i seg næring. Vi vil ha minst mulig søppel i fuglenes mage, forteller Lindland.

I fjor plukket elevene over fire tonn med søppel. Mandag denne uken plukket elevene fra Øyslebø ungdomsskole over 500 kilo søppel på Skogsøy. Tirsdag var elevene fra Vigeland ungdomsskole ute og plukket søppel ved Svennevik. 

-  Alle gjør en fantastisk innsats. Vi har noen enormt flinke barn og ungdommer i kommunen vår. De kan vi virkelig være stolte av, sier prosjektlederen.

Mange elever er sjokkerte over hvor mye plast de finner.

- Mange synes det er trist å se at det ligger så mye plast i naturen, og de opplever det både fint og givende å kunne bidra til å rydde. De har gjør en enormt god innsats, skryter Lindland.