Sommeren er i anmarsj og bybildet forrige helg vitner om at folk begynner å bli lei av korona og restriksjoner. Flere nøyt alkohol utendørs, spesielt i bygatene og i Furulunden.

- Vi blir bekymret når vi ser at ungdom helt ned i 13-årsalderen er beruset, og gjerne går alene ute på kveldstid. Våre ungdommer har hatt en tøff periode med korona, der de har vært mer isolert enn hva som er vanlig. Mange lengter etter fester og aktiviteter med andre, forståelig nok. Ungdom er en sårbar gruppe, og særlig når de er beruset og ute av stand til å ta vare på seg selv, sier politistasjonssjef i Mandal, Anne Margrethe Ruud.

Skap trygge møtesteder

Politiet oppfordrer særlig foresatte til å passe godt på egne ungdommer og deres venner nå i sommer, og legge til rette for trygge og gode møtesteder.

- Det er lett å havne i en uønsket situasjon og få en uheldig start på ungdomsårene, påpeker politistasjonssjefen.

Kommunen, politiet og næringslivet samarbeider tett for å skape trygge og gode forhold for alle der folk ferdes.  Politiet vil følge spesielt med på ansamlinger av folk i byen og i Furulunden i tiden fremover.

Legg kveldsturen til samlingsstedene

SLT-koordinator Anette Strandmyr Fidje oppfordrer foresatte til å oppsøke stedene hvor ungdom samles, og har flere klare råd. 

- Det er viktig å sette grenser og veilede ungdommene til å ta gode valg. Gjør klare avtaler om hvor de skal og hvem de skal være sammen med. Sørg for at de kommer trygt hjem, og at dere er der for å ta dem imot. Legg gjerne kveldsturen til stedene hvor ungdom samles. Synlige og tilstedeværende foreldre har stor effekt, forteller hun.

Vi vil samtidig minne alle om følgende: Det er forbudt å drikke alkohol på offentlig sted, og det er ikke lov å kjøre hverken med bil, moped, motorsykkel eller annet motorisert kjøretøy i Furulunden.

Husk smittevernet

Vi opplever at smittevernreglene fort blir glemt når mange samles og man har det gøy. Men husk på at smittevernreglene fremdeles gjelder, selv om det er lite smitte akkurat nå.

- Vi forstår at folk er lei, men det er fremdeles viktig at vi er forsiktige og følger smittevernreglene som gjelder. Situasjonen kan raskt snu, og da risikerer vi å måtte innføre strengere tiltak inn mot sommeren. Det ønsker vi ikke, forteller varaordfører Svein Jarle Haugland.

Klikk her for å lese mer om hvilke anbefalinger og regler som gjelder nå.

Det er etablert et godt samarbeid mellom kommunen og serveringsstedene for å legge til rette for et godt smittevern på serveringssteder og arrangementer, og i tilknytning til disse.

Råd til ungdomsforeldre

  • Minn ungdommene på at de ikke kan være flere samlet enn at de kan holde tilstrekkelig avstand –  minst 1 meter. Gjelder også utendørs.
  • Snakk om viktigheten av godt smittevern: vask hender, hold avstand, begrens sosial kontakt og bli hjemme og test deg ved de minste symptomer.
  • Gjør avtaler med ungdommene om hvor de skal og hvem de skal være sammen med.
  • Be ungdommene passe godt på seg selv og sine venner.
  • Gå aldri alene, men hold sammen.
  • Ta gjerne en tur ut og oppsøk stedene hvor ungdommene er – synlige og tilstedeværende foreldre har stor effekt.
  • Sørg for at de kommer seg trygt hjem.