Hva gjør du hvis du ikke er i form?

Ungdom og voksne som har feber, hoste, sår hals og ikke er i form, bør holde seg hjemme og ha negativ selvtest før de vender tilbake til jobb eller skole. Når du har testet negativt, symptomene er milde, du er feberfri og du er på bedringens vei, trenger du ikke å holde deg hjemme. 

Barn i barnehage- og barneskolealder som kun er snørrete eller har tett nese, trenger ikke holde seg hjemme. Som forelder kan du vurdere om selvtest er nødvendig, for eksempel dersom barnet får nyoppståtte symptomer etter nærkontakt med bekreftet tilfelle. Barn med feber og nedsatt allmenntilstand bør være hjemme, men kan gå i barnehage/skole når de er i bedring. Dette gjelder selv om barnet fremdeles har noen rest-symptomer, slik som rennende nese eller lett hoste.

Skal du ta vanlig PCR-test eller hurtigtest?

Alle som har behov for selvtest kan få det av kommunen.

Alle med kraftige og/eller vedvarende symptomer og feber bør ta ordinær PCR-test på kommunens teststasjon.

Les mer om hvor du kan få utlevert selvtest her.

 

Har du vært sammen med noen som har testet positivt?

Er du fullvaksinert, trenger du ikke å gjøre noe annet enn å teste deg hvis du får symptomer. Er du uvaksinert og bor under samme tak, er kjæreste eller tilsvarende nære, trenger du ikke å være i karantene, men du bør teste deg med hurtigtest hver dag i 7 dager, eller med PCR-test annenhver dag i 7 dager. Hvis ikke du tester deg, bør du ikke ha kontakt med andre i 7 dager. 

Får du melding om at en du har vært sammen med, for eksempel en kollega eller klassekamerat, har testet positivt kan du ha blitt utsatt for smitte. Da bør du følge med på helsetilstanden din i 10 dager og ha lav terskel for å teste deg hvis du får symptomer. Hvis du er uvaksinert, bør du ta en test så snart du får beskjed om at du kan ha vært utsatt for smitte.

Hvis du fortsatt er tett i nesen, men testen er negativ:

I de fleste tilfellene bør du likevel holde deg hjemme i et par dager, til du er sikker på at du er på bedringens vei. Ellers sprer du smitte rundt til andre, og så må de også teste seg og bli hjemme. Men det er forskjell på barn og voksne. Voksne og ungdommer bør ha negativ koronatest før de vender tilbake til jobb eller skole. Barn og unge bør holdes hjemme hvis de har nyoppståtte symptomer og hvis de føler seg pjuske (nedsatt allmenntilstand). Barn som kun har rennende nese eller snørr og ellers er i fin form, kan gå i barnehage/skole, og trenger ikke testes. Pjuske barn som holdes hjemme, kan sendes tilbake i barnehage/på skole når de er tilbake i sin vanlige form, og er feberfri. Rester av snørr, heshet og/eller noe hoste er greit, og skal ikke hindre barnet i å gå tilbake i barnehage/på skole.