Hvorfor ny forskrift nå?
Ny opplæringslov trer i kraft 1. august 2024. Etter den nye loven § 2-2 fjerde ledd, stilles det krav om at kommunen gir forskrift om elevpermisjon. I tråd med denne bestemmelsen har Rådmannen utarbeidet vedlagt forslag til ny forskrift som skal gjelde for kommunale grunnskoler i Lindesnes.
Si din mening!
Etter forvaltningsloven § 37 skal forvaltningsorganet påse at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes. Berørte parter skal gis anledning til å uttale seg før forskriften utarbeides, endres eller oppheves. Uttalelser skal gis skriftlig.
Følgende inviteres spesielt til å komme med høringsinnspill:
- Hver skole v/rektor, samt brukerorganene FAU, SU (samarbeidsutvalg) og elevrådet.
- Barne- og Ungdomsrådet
- Utdanningsforbundet og YS/Skolelederforbundet.
Alle personer og lag/foreninger med fast tilhold i kommunen har også anledning til å delta i høringen.
Blant de mest sentrale temaene i forslaget som kommunen gjerne får innspill på ligger i § 4 og § 5:
- Støttes forslaget om at det som hovedregel ikke innvilges permisjon utover ti skoledager per skoleår? Hvis nei, hva er alternativt forslag. Begrunn gjerne synspunkt.
- Støttes forslaget om at det som hovedregel ikke innvilges permisjon ved forberedelse og gjennomføring av sentrale prøver? Hvis nei, hva er alternativt forslag. Begrunn gjerne synspunkt.
Alle innspill vil bli vurdert før et endelig forslag til forskrift om elevpermisjon legges fram for kommunestyret for endelig vedtak.
Høringsfrist: 15.oktober 2024
Les ny forskrift om permisjon i grunnskolen
Last ned og les forslaget til forskrift om permisjon i grunnskolen Lindesnes kommune.
Du kan sammenligne forslaget med dagens gjeldende regler og rutiner.
Disse kan du lese her: Fravær og elevpermisjon
Hva er nytt i forskriften?
Ny oppl. § 2-2, fjerde ledd sier: «Kommunen kan gi ein elev permisjon frå skolen dersom eleven får ei opplæring som samla sett er forsvarleg. Kommunen gir forskrift om permisjon frå skolen.»
Den nye opplæringsloven stiller ikke lenger en maksimalgrense om antall dager det kan søkes om permisjon. Rådmannen mener likevel at det er nødvendig å regulere en maksimalgrense i forskriften.
Lindesnes kommune har fram til nå ikke hatt felles regler for skolene når det gjelder å få innvilget permisjon, utover at skolene har fulgt § 2-11 i tidligere opplæringslov: «Når det er forsvarleg, kan kommunen etter søknad gi den enkelte eleven permisjon i inntil to veker».
Rådmannen ønsker nå å få på plass vilkår som gjør det enklere å oppnå likebehandling av permisjonssøknader på tvers av skolene.
Rådmannens kommentarer til enkeltpunkter i forslag til forskrift:
Forskriften § 4 – Omfang av permisjon
Den nye bestemmelsen om permisjon må ses i sammenheng med barnets rett og plikt til offentlig grunnskoleopplæring.
Permisjon handler om planlagt fravær, f.eks. i forbindelse med begravelse eller familiereise. Forskriften skal bidra til å balansere behovet for tilstedeværelse i undervisningen og elever/foresattes behov for permisjon. En omfattende bruk av permisjoner vil gå ut over barnets rett til opplæring. Rådmannen mener derfor at det bør settes et tak for antall dager permisjon skolene skal kunne gi per år. Rådmannen foreslår at dagens grense på 10 dager videreføres, men at disse dagene gjelder totalt per år. Dette er en praksis som flere andre kommuner også har lagt seg på, f.eks. Stavanger, Tromsø og Oslo. Dette innebærer at man kan søke om permisjon flere ganger per år, men at man som hovedregel kan ha maksimalt 10 dager permisjon per skoleår.
Det er samtidig vurdert at det er fornuftig å ha unntak fra regelen om maksimalt ti dager per skoleår permisjon i forbindelse med godkjente behandlingsopphold og behandlingsreiser, samt død og begravelse i nær familie.
Fravær utover innvilget permisjon vil anses å være ugyldig fravær, og vil følges opp i tråd med kommunens handlingsplan for skolenærvær.
Det har vært vurdert hensiktsmessig å gjøre som f.eks. Tromsø kommune, å skille kortvarig helserelatert planlagt fravær opp til én dag (eks: tannlege og fastlege) fra permisjon. Det vil si at foreldre/foresatte ikke trenger å søke om permisjon for denne typen kortfravær, men at dette meldes til skolen i forkant, og blir registrert som gyldig fravær. Per i dag meldes denne typen fravær til kontaktlærer, via digitalt system «IST Home», og utløser ikke enkeltvedtak om permisjon.
Forskriften § 5 – Vilkår for permisjon
Barnets plikt til grunnskoleopplæring er hjemlet i oppl. § 2-2 første ledd. Permisjon er ikke en rettighet for den enkelte eleven, men noe som kan innvilges dersom man vurderer at eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig. Det er grunn til å presisere at opplæringslovens klare hovedregel er at alle skoledager er obligatoriske. Det er 190 skoledager per skoleår, og elever har 175 øvrige dager til ferier og andre aktiviteter.
Konsekvensen av å innvilge permisjon, er at eleven fraskriver seg retten til offentlig grunnskoleopplæring for en periode tilsvarende lengden av fraværet. Dette innebærer at eleven ikke har rett til å få erstattet tapt opplæring på et senere tidspunkt.
Rådmannen har i forslaget konkretisert flere momenter som er aktuelle i vurderingen av hvorvidt eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig. Listen over momenter er ikke en uttømmende liste, og det kan ikke utelukkes at flere momenter kan være relevant i den enkelte sak. De aktuelle momentene skal bidra til likebehandling og forutsigbarhet.
Etter den nye opplæringsloven § 10-1 og 10-2, blir det presisert at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn i alle avgjørelser som gjelder barnet, og at barnet har rett til å ytre meningene sine fritt. I lovens forarbeider (Prop.57 L (2022-2023)), fremgår det at disse rettighetene også må tas hensyn til i vurderingen av om permisjon skal innvilges eller ikke.
Det foreslås at det som hovedregel ikke innvilges permisjon i perioder der det blir gjennomført statlige kartleggingsprøver, nasjonale prøver, prøveeksamen og eksamener. Dette foreslås på bakgrunn av den særlige betydningen det har at elevene er på skolen i visse perioder i løpet av skoleåret. Dette ivaretar både elevens opplæringsbehov og skolens behov for å skaffe seg vurderingsgrunnlag og grunnlag for videre tilpasset opplæring. Forslaget åpner likevel for mulige unntak i helt spesielle tilfeller, primært knyttet til elevatferd. På samme måte som for eksempel i Stavanger kommune er det vurdert at det er fornuftig å ha en slik skjønnsmessig mulighet. I for eksempel Oslo kommune er det ikke unntak på dette området.
Forskriften § 6 – Om saksbehandling
Det er rektor/enhetsleder som er delegert myndighet til å fatte enkeltvedtak om permisjon. Av praktiske grunner, spesielt på større skoler, er det fornuftig å åpne for at oppgaven med å behandle søknader om kortvarig permisjon kan delegeres til kontaktlærer. Søknad skal besvares med enkeltvedtak.
Rådmannen har vurdert at delegasjon til kontaktlærere ikke bør gå utover én skoledag per søknad om permisjon. Dette begrunnes blant annet med behov for å sikre likebehandling av søknader på skolen. Her er det variasjoner blant kommunene rundt i landet, hvor noen har åpnet for at opptil tre dager permisjon kan innvilges av kontaktlærer.