- Om undersøkelsen
- Dette er noen av resultatene
- Hva brukes resultatene til?
- Her kan du lese alle resultater
- Digitalt foreldremøte
- Har du spørsmål?
Om undersøkelsen
- Kort oppsummert viser undersøkelsen at de aller fleste ungdommer i Lindesnes har det bra, og de rapporter om høy livskvalitet, sier SLT-koordinator (Samordning av Lokale rus- og kriminalitetsforebyggende Tiltak) Anette Strandmyr Fidje.
Undersøkelsen er gjennomført i Lindesnes i 2013, 2016 og 2019, og kommunen har derfor god informasjon om trender og utvikling i ungdomsmiljøet lokalt.
- Informasjonen vi får gjennom undersøkelsen er viktig for utvikling av kommunens tjenestetilbud, forebygging og i det langsiktige arbeidet med å skape gode oppvekstmiljøer for barn og unge, forteller SLT-koordinatoren.
19. mai presenterte Barne- og ungdomsrådet resultatene fra undersøkelsen for kommunestyret.
Du kan se presentasjonen på kommune-TV her.
Ungdata-undersøkelsen er en landsomfattende undersøkelse. Du kan lese mer om undersøkelsen her.
Dette er noen av resultatene
- De aller fleste har det bra, og rapporterer om høy livskvalitet. Men det er også en del ungdom som rapporterer at de ikke har det bra på flere områder i livet.
- Andelen ungdommer med lettere psykiske plager, som har økt over flere år, ser nå ut til å ha flatet ut og gått litt ned.
- Ungdom er godt fornøyde med foreldre sine, og de har et nært forhold. Normen i dag er et foreldreskap der ungdom står i sentrum, og foreldre har god oversikt over hva ungdommene gjør på fritiden og hvem de er sammen med.
- De aller fleste trives godt på skolen, men tendensen her er negativ. Ungdom opplever skolen på en dårligere måte enn før.
- Hva ungdom gjør på fritiden er den trenden som har endret seg mest siden 2013. Ungdom er mer hjemme, mer sosiale på nett og bruker mer tid på nett.
- Ungdom har over tid rapportert at de bruker mer tid på digitale aktiviteter, og pandemien har bidratt til å forsterke denne utviklingen.
- Andelen ungdommer som er aktive i lag og foreninger har gått ned. Nedgangen er størst blant de yngste.
- Det er tydelige forskjeller i deltakelse i idrettslag, etter ungdommenes sosioøkonomiske bakgrunn.
- Mange ungdommer sover mindre enn 6 timer hver natt, særlig blant elever på videregående skole.
- Andelen ungdommer som har vært beruset på alkohol har holdt seg stabil. Det er liten nedgang i bruk av cannabis på videregående skole. Det er svært sjeldent at ungdom bruker cannabis på ungdomsskolen.
- Selv om en del får tilbud om å prøve cannabis på videregående skole (29% i videregående skole), sier de aller fleste nei til det.
- Røyk og snus er ut! Noen få vaper/damper daglig (7%), 73% har aldri prøvd.
- Hærverk har økt noe i ungdomsskolen (11 % i 2022). Det er ofte en liten andel av ungdommene som står for det meste av hærverkene.
- Få opplever å bli mobbet (5%).
- Gutter og jenter svarer ulikt i undersøkelsen. Jenter er generelt mindre fornøyde, eller rapporterer i større grad om ulike plager.
Hva brukes resultatene til?
- Resultatene gir kommunen viktig informasjon som brukes i det langsiktige arbeidet med å skape gode oppvekstmiljøer, og for å bedre kommunens tjenestetilbud.
- Resultatene brukes også som kunnskapsgrunnlag for mestringsplanen, som nå skal utarbeides, og til plan for det forebyggende arbeidet i kommunen.
- Resultatene er tilgjengelig for innbyggere, foresatte og ungdom som ønsker å bruke tallene i saker som engasjerer dem og/eller deres nærmiljø.
Her kan du lese alle resultater
Hvis du ønsker å se tall for en enkeltskole, eller andre materialer, kan du kontakte Ungdata-koordinator Anette Strandmyr Fidje.
Digitalt foreldremøte
Resultatene fra Ungdata-undersøkelsen blir presentert i digitalt foreldremøte i juni/september 2022. Det blir også mulighet for å stille spørsmål. Invitasjon sendes ut når dato er avklart.
Har du spørsmål?
Ta kontakt med vår Ungdata-koordinator hvis du har spørsmål eller trenger hjelp til å finne tall:
Anette Strandmyr Fidje
E-post: anette.strandmyr.fidje@lindesnes.kommune.no
Tlf: +47 40 01 65 89