Hele Buen var booket og over 200 ungdom fra kommunen hadde tatt turen for å få med seg ekte historier som skulle sette refleksjoner i gang. De inviterte ungdommene har leder-, instruktør-, eller treneransvar og temaet for konferansen var inkludering. Hvordan kan vi bygge gode fellesskap i organiserte fritidsaktiviteter og bidra til å få flere med i disse fellesskapene?   

Et viktig tema 

Tema for konferansen er inkludering. Isabelle Bie Kövener er leder for Ungdomsrådet og konfransiér for dagen. Hun forteller at Ungdomsrådet har fått være med å velge tema og at hun har gledet seg til å høre de inviterte innlederne dele sine erfaringer rundt det å delta i fritidsaktiviteter.  

- Det er et viktig tema. Det er viktig å ha en plass utenfor hjemmet som er trygt å komme til, sier hun. 

Parallelle workshops 

På programmet var det satt opp tre parallelle workshops som deltakerne måtte velge mellom. Tommy Hovstøl snakket om kropp og kroppspress, Olevine Fidjestøl og Elisabeth Glesne delte sine tips til hvordan man kan bli rå på inkludering, og Idar Wichne og Tobias Aanensen fortalte om det å være skeiv og hvordan et fellesskap kan bidra til å skape en trygg arena.   

Salomon Il Spikkeland hadde tatt turen fra Marnardal. Han går på videregående i Kristiansand, men engasjerer seg blant annet i Ungdommens kulturmønstring (UKM) i Lindesnes.  

- Jeg håper denne konferansen vil gjøre meg bedre på å inkludere andre og betrygge dem om at alle er velkomne uansett hvem de er, sier han. 

Han syns alle workshopene virket bra, og valgte derfor å få tildelt hvilken han skulle delta på.  

- Jeg skal på Idar og Tobias sin workshop. Jeg kjenner Olevine og Elisabeth og vet det blir bra, men det er litt gøy å høre noen andre også. Alle workshopene var interessante så det var litt det samme for meg, sier han. 

Stolte BU-koordinatorer 

Anne Grønsund og Trine Djuvik Haaland har trukket i trådene og bistått Ungdomsrådet i å planlegge og gjennomføre Ungdomskonferansen. De er strålende fornøyde med hvordan de har kommet i land på. 

- Vi er så stolte over jobben som ungdommene har lagt ned. Det ble en superfin konferanse! Og utrolig gøy at det kom over 200 ungdommer. Fremtiden er trygg, sier de.  

Hvem står bak Flere med-konferansen? 

Konferansen arrangeres av Ungdomsrådet i samarbeid med idrettsrådet og musikkrådet. De har mottatt støtte fra Erasmus +, som er et EU-program som støtter utdanning, opplæring, ungdom og idrett i, blant annet Norge. Aktørene bak programmet er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og Europakommisjonen. Sistnevnte finansierer programmet. Erasmus+ har noen overordna prioriteringer som skal prege aktivitetene deres i 2021-2027 og et av disse er inkludering.