Ordforklaringer

Hva er Agenda Kaupang? Et konsulentselskap som tilbyr analyse, utredning og rådgivning.

Hva er det nordiske alternativet? Det nordiske alternativet, eller «nordisk modell» som det også kan refereres til, legger til grunn en fremtidig dekningsgrad på 14,3% frem mot 2040. Dekningsgraden beregnes ut fra prosentandel over 80 år som får plass i omsorgsboliger, innvilget langtidsopphold eller korttidsopphold i institusjon. Denne modellen peker på nødvendigheten av å styrke forebyggende og rehabiliterende tjenester. Vi er nødt til å jobbe mot at flere kan mestre egen hverdag og bo trygt hjemme lenger. Klarer vi ikke det vil  dekningsgraden bli for stram, vi vil ikke ha institusjonsplasser, langtids- eller korttidsplasser nok til å dekke behovet.

Hva er et forprosjekt? Et såkalt forprosjekt kan sies å være bruksanvisningen for hvordan bygget skal bygges. Man gjennomfører et forprosjekt for å fjerne mest mulig usikkerhet og sikre at nødvendige hensyn blir vurdert og tatt hånd om før selve byggingen går i gang.

Bakgrunn for prosjektet

Mars 2015 - Agenda Kaupang* leverte analyse av helse- og omsorgstjenestene i «gamle» Lindesnes kommune, som bakgrunn for arbeidet med en egen kommunedelplan for dette området. Et viktig mål i denne kommunedelplanen var fortsatt satsning på hjemmebasert omsorg, og framtidig planlegging for utbygging av leiligheter for heldøgns tjenester, på avsatt tomt ved Vigeland Omsorgssenter

Januar 2017 – Agenda Kaupang leverte «Situasjonsrapport helse og omsorg» til Mandal kommune.
Rapporten førte til følgende vedtak i Mandal Bystyre 20.04.17:
"Mandal bystyre vedtar å sette i gang planlegging/prosjektering av nytt helsehus på Orelunden i løpet av 2017. Konklusjoner og anbefalinger fra rapporten «Situasjonsrapport helse og omsorg» utarbeidet av Agenda Kaupang skal legges til grunn for det videre arbeidet. Lindesnes og Marnardal kommuner skal inviteres med i planleggingen".

Februar 2018 – Agenda Kaupang leverer en samlet rapport med anbefalinger på området helse og omsorg. Denne rapporten er bestilt av Marnardal, Lindesnes og Mandal.

Mai 2018 - Fellesnemda, som opprettes for å samordne og forberede sammenslåingen av kommuner, vedtok å igangsette et forprosjekt for å planlegge et nytt helsehus som skulle være dimensjonert for den sammenslåtte kommunens behov. De vedtar at det legges til grunn en dekningsgrad på 14,3% frem mot 2040. Denne dekningsgraden kalles en «Nordisk modell»
Dette står i vedtaket:

  • Det igangsettes forprosjekt for å planlegge nytt helsebygg for den nye kommunen lokalisert i Mandal.
  • I det videre arbeidet bør det legges til grunn en framtidig dekningsgrad for heldøgns omsorgsplasser til eldre fram mot 2040 basert på det «nordiske» alternativet.

Juni 2018 - Kommunestyret i både Lindesnes, Mandal, og Marnardal behandlet saken. Mandal bystyre gjorde dette vedtaket:

Mandal bystyre vedtar å sette i gang forprosjektet for nytt helsehus i Mandal. Forprosjektet skal ta hensyn til behovet for tjenester i nye Lindesnes.

Høsten 2018 – WSP blir, etter en anbudsrunde, engasjert til å bidra med prosjektstøtte i forprosjektet, med vekt på involveringsprosesser.

Fase 1: Avklaring ang. innhold i prosjektet

Nyåret 2019 – Planleggingsarbeidet starter. Rapporten som omhandler arbeidet i denne fasen kalles «Avklaring og konseptutvikling» og er utarbeidet av WSP. Kommunestyret vedtar å videreføre prosjektet til neste fase 2.

Fase 2: Kvalitetssikring av prosjektet

Nyåret 2020 – oktober 2021 – Planleggingsarbeidet fortsetter. Rapporten som utformes i denne fasen heter Kvalitetssikring av konseptet. Denne er også utarbeidet av WSP. Kommunestyret vedtar å videreføre prosjektet til fase 3. Det ble også besluttet å utrede alternativ tomt.

Juni 2022 - Et enstemmig kommunestyre vedtok at nytt omsorgssenter og helsehus skulle lokaliseres på Orelunden.

Fase 3: Utvikling av byggeprosjektet

November 2022 – Prosjektet er lagt ut på anbud og Skanska gir et tilbud. De er billigst, har levert den beste løsningen, og blir derfor tilbudt kontrakt. Dette er en kontrakt på at samspillsfasen gjennomføres. Resultatet av samspillsfasen er et forprosjekt. Godkjenner kommunestyret dette forprosjektet er kommunen forpliktet til å la Skanska gjennomføre byggingen. Godkjenner de ikke forprosjektet har de lov til å trekke seg, men da må kommunen begynne på nytt med helt ny anskaffelse

Vinter 2023 – Lindesnes kommune mottar tre omfattende klager på tilbudsevalueringen. To av leverandørene som tapte konkurransen tar saken til tingretten som skal vurdere om kommunen har brutt anskaffelsesregelverket, og om det er grunnlag for å avlyse konkurransen eller om Skanskas tilbud skulle vært avvist.

Mai 2023 –Lindesnes kommune blir frikjent på alle punkter og vi kan jobbe videre. Vi er et halvt år forsinket.

September 2023 – Kommunestyret tar beslutning i en veivalgsak om hvilke funksjoner som skal inngå i nytt omsorgssenter og helsehus. Ny kostnadsberegning for nytt omsorgssenter og helsehus

Oktober 2023 – kommunen gjennomfører innbyggermøter for å snakke om hvordan nytt omsorgssenter og helsehus kan utformes.

Desember 2023 – Kommunestyret avgjør at nytt omsorgssenter og helsehus skal bygges.

Foreløpig plan for fase 4: Gjennomføre bygging

Vinter 2024 – spaden settes i jorda og byggingen starter.

2025/2026 – Omsorgsboliger står ferdig

2027/2028 – Helsehuset står ferdig