Seks råd til deg som er tenåringsforelder

Forskning viser at i familier hvor de har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig. Et godt råd er derfor å ha klare regler, og sanksjoner for å bryte dem. Våg å være tydelig.

1. Snakk med ungdommen om alkohol

Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.

2. Vær kjip - sett grenser

Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

3. Ikke send med alkohol på fest

Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.

4. Allier dere med andre foreldre

Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.

5. Vær tilgjengelig

Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta.

6. Vær en rollemodell

Gå foran med et godt eksempel. Bruk alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte du drikker og hvor mye du drikker. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine og det er en enorm ressurs. De ser opp til dere som rollemodeller – og det gjelder også deres omgang med alkohol. De speiler ofte det de har vokst opp med.

Hva gjør du hvis tenåringen kommer full hjem?

  1. Sjekk at tenåringen er ok og ikke viser tegn på alkoholforgiftning og få hen i seng. Vis at du er der, at du bryr deg og at det alltid er lov å komme hjem, selv om man har gjort noe dumt.
  2. Vent med den store samtalen til neste morgen. Dette er en utfordrende situasjon, både for deg og barnet ditt, og det er mye følelser involvert. Både du og tenåringen vil få en bedre samtale hvis dere venter til dere har fått opplevelsen litt på avstand.
  3. Sett av tid til å snakke ordentlig sammen. Still konkrete spørsmål om hva som har skjedd, hva tenåringen drakk og hvem hen var sammen med. Ikke gjør samtalen til et forhør, men spør gjerne om hvilke opplevelser tenåringen har hatt.
  4. Vær rolig og vis at du bryr deg om hvordan barnet ditt har det. Da er sjansen større for at tenåringen din også forteller deg om de vonde eller vanskelige opplevelsene hen har hatt. Alkohol øker risikoen for at man sier eller gjør ting man angrer på, eller blir utsatt for ting man ikke klarer å stoppe. Ikke vær så konfronterende at barnet blir redd for å fortelle deg hva hen har opplevd.
  5. Ta utgangspunkt i deg selv og din egen opplevelse når dere snakker sammen. Beskriv hva du føler og tenker. Fortell at du er opprørt, sint, redd eller skuffet, men ikke spekuler i tenåringens motiver eller legg ord i munnen på hen. Harde anklager tvinger barnet ditt i forsvarsposisjon, og fører dere fort inn i en ond sirkel av kjefting og sure miner.
  6. Hvis dere allerede har laget tydelige regler rundt alkohol, bør dere ta en ny gjennomgang av hva de er og hvorfor de er viktige. Hvis dere ikke har laget regler, er dette en god anledning til å gjøre det.
  7. Vis at regelbruddet får konsekvenser på andre måter enn ved å kjefte. Er det naturlig med noen sanksjoner etter brutte avtaler? Skal dere skjerpe praksisen med for eksempel henting på fest? Bestem deg for hva som skal skje videre, og følg det opp.