Status byggesøknad per 1. mars 2024

Like etter at reguleringsplanen ble vedtatt, ble byggesak kontaktet av utbygger/Vial AS som var i gang med å utarbeide byggesøknaden. Vi ble enige om å avvente byggesøknaden til reguleringsplanen ble kunngjort. 

Det er foreløpig ikke sendt inn noen byggesøknad. 

Før byggesøknaden kan sendes inn, skal naboer og gjenboere nabovarsles. De som ikke samtykker til varselet har 14 dager på å sende inn merknader til ansvarlig søker. Først da kan byggesøknaden sendes inn. Her skal nabomerknader svares ut og rekkefølgekrav være avklart. 

Hvis søknaden er komplett skal byggesak behandle saken så fort som mulig, og senest innen 12 uker for søknader med ansvarsrett. Vi gjør oppmerksom på at normal saksbehandlingstid for søknader som følger vedtatt plan men med nabomerknader er som regel 2 – 4 uker.

Utsatt iverksetting og kommunens syn på dette

Iverksetting er hovedregelen, og utsatt iverksetting etter forvaltningslovens § 42 er en «kan» bestemmelse. 

En utsatt iverksetting forutsetter at noe skal iverksettes. Det blir derfor normalt sett ikke gitt utsatt iverksetting på et planvedtak eller en rammetillatelse. Normalt sett vurderes dette i forbindelse med søknader om igangsettingstillatelse.

Sentralt for vurderingen er om det er sannsynlig at klager vil kunne føre frem. Forutsatt at byggesøknaden følger vedtatt reguleringsplan og holder seg innenfor alle krav i tilhørende lov og forskriftsbestemmelser, er det ikke vanlig å utsette iverksettelse. Her har kommunestyret vedtatt en reguleringsplan som er i samsvar med en områdeplan, samtidig som innsigelser nå er løst. 

Vi mener det skal mye til for å gi utsatt iverksetting i denne saken. Imidlertid vil vi vurdere eventuelle klager før vi tar vi stilling til dette.

Lovlighetskontroll og klagebehandling

Behandling av lovlighetskontroll følger kommuneloven og vil bli lagt frem for kommunestyret som egen sak. 

Klagebehandling

Når det gjelder klagebehandlingen etter plan- og bygningsloven/forvaltningsloven, vil klagefristen for kommunestyrets vedtak av 08.02.24, gjelde fra vedtaket ble kunngjort. 

Kommunestyrets vedtak medførte at det måtte gjøres noen endringer i plankart, bestemmelser og planbeskrivelse. Dette med bakgrunn i at områder som fra tidligere hadde hatt sine egne bestemmelser ble tatt ut. 

Detaljreguleringen ble kunngjort torsdag 29.02.24 med klagefrist 21.03.2024. Etter at klagefristen er ute, vil klagene bli gjennomgått av kommunen i en egen sak til kommunestyret. Kommunestyret må her velge om de vil ta klagen(e) til følge eller opprettholde sitt tidligere vedtak. Dersom tidligere vedtak blir opprettholdt oversendes klagen statsforvalter som klageinstans. 

Hvilke rekkefølgekrav må oppfylles før eventuell tillatelse gis (støy, støv, innløsning, infrastruktur, tekniske planer, etc.)?

Formålet med rekkefølgekrav er at tiltakene i planområdet skal skje koordinert og på en hensiktsmessig måte, samtidig som de skal skje til rett tid. 

Rekkefølgekravene i forbindelse med Sodevika finnes i planbestemmelsene kapittel 3. Det er flere rekkefølgekrav som skal følges opp tidlig f.eks:

  • Tekniske planer, 3.1 
  • Overvannshåndtering, 3.2 
  • Grunnundersøkelse, 3.3 
  • Ytre miljøplan, 3.4