Prosjektet hun deltar i heter Democracy reloading. Det fokuserer på hvordan vi kan bygge ungdomsvennlige kommuner hvor ansatte har holdninger, kunnskap og ferdigheter til å involvere ungdom og bidra til trygge, støttende og reelle medvirkningsprosesser i kommunene.

- Vår oppgave er å lære oss verktøyet, tilpasse det til norske forhold og ta det i bruk i Lindesnes og mange andre norske kommuner. Gjennom å jobbe systematisk med ledere og ansatte i kommunen skal vi kunne reflektere over egen praksis og være i stand til å øke kunnskapen, utvikle holdninger og ha praktiske ferdigheter til i større grad å legge til rette for ungdomsmedvirkning, forteller Grønsund som var eneste norske deltaker i tillegg til Marius Thoresen fra Lyngdal.

Seminaret hun deltok på arrangeres og finansieres av Erasmus+, som er EUs støtteordning for unge mellom 13-30 år og ungdomsarbeidere. Norge er det eneste nordiske landet som deltar i prosjektet, og vi samarbeider med Nederland, Belgia, Polen, Ungarn, Frankrike, Slovakia, Kroatia, Hellas, Portugal, Italia, Estland og Kypros.

Handler om ansatte

Mens mange medvirkningsprosjekter handler om hvordan ungdom kan engasjere seg, handler dette om ansattes rolle i planprosesser, saksbehandling og prosjektarbeid.

- Prosjektet svarer på mange av utfordringene kommunene har med å få til en god praksis for medvirkning. Jeg håper vi lykkes med å bringe videre dette prosjektet til norske forhold og at det kan bli nyttig både for Lindesnes, men også mange andre norske kommuner, sier Grønsund.

Vaksine mot ustabilitet

Europa står ovenfor store demokratiske utfordringer der demokratiske verdier trues og innskrenkes.

- Det er lett å tenke at dette ikke skal prioriteres fordi det foregår så mye annet i hverdagen vår. Men Europa trenger å bygge en sterk ungdomsgenerasjon som opplever tilhørighet og som tror på demokratiske verdier. Fokus på utdannelse og deltakelse er vår viktigste vaksine mot ustabilitet. Så arbeidet i dette prosjektet oppleves relevant og viktig og gir perspektiv til det arbeidet vi gjør daglig i vår kommune. Jeg er utrolig glad for å delta, sier Grønsund.