Om planen

Lindesnes kommune har i likhet med mange andre kommuner hatt stadig økende utfordringer med rekruttering av leger de siste årene. Det er flere årsaker til dette. Ulike tiltak i omkringliggende kommuner har økt konkurransen. Dette sammen med at nasjonale myndigheter ikke har fulgt opp med tilstrekkelige tiltak har ført til en økende rekrutteringssvikt i kommunene, og en økende tendens hvor flere leger velger bort allmennlegepraksis. For å beholde og rekruttere tilstrekkelig antall fastleger i Lindesnes kommune, anbefales det i plan for legetjenester å iverksette tiltak som kan stabilisere situasjonen og styrke rekrutteringen til fastlegeordningen i Lindesnes kommune. 

Du kan lese plan for legetjenester i Lindesnes kommune 2022-2024 her.  

Dette er noen av tiltakene som er gjeldende fra 1. juli 2022:

  • Fastlegene har fått en midlertidig økning i basistilskuddet, i påvente av nytt tilskudd. Dersom staten øker basistilskuddet utover årlig prisvekst, reduseres den kommunale basisfinansieringen tilsvarende.
  • Etableringsstøtte til næringsdrivende fastleger.
  • Kompensasjon for tapt arbeidsinntekt for fravær i forbindelse med egen eller barns sykdom for næringsdrivende fastleger inntil 10 dager per kalenderår
  • Fastleger som ikke ønsker næringsdrift får tilbud om kommunal ansettelse
  • Det opprettes en ny fastlegehjemmel når ledig liste-kapasitet nærmer seg 3% av innbyggertallet