Det å ta i bruk velferdsteknologi er et tiltak for å møte demografiutfordringene med flere eldre og færre i yrkesaktiv alder. Mangel på helsepersonell betyr av kommunen må omstille og endre tjenestene. Hensikten med teknologien er at flere skal kunne bo hjemme, leve gode liv, og få en trygg alderdom. Vi har begynt innføringen av teknologi, og nå er det innføringen av digitalt kameratilsyn som vi har fokus på.

Vera H. Romstad er teknologiambassadør i Pensjonistforbundet
Vera H. Romstad er teknologiambassadør i Pensjonistforbundet og viste flere eksempler på velferdsteknologi som kan gjøre det enklere å mestre hverdagen, egen helse og sykdom slik at du kan bo der du trives lengre.

Fornøyd publikum

I løpet av dagen fikk publikummet informasjon om hvordan kommunens innbyggere tildeles velferdsteknologi som del av helse- og omsorgstjenester. Jørn Christian Simonsen fra Tellu, kommunens leverandør av velferdsteknologi, fortalte om trygghetsteknologi og digitalt tilsyn. Gjennom å koble trygghetsalarm med kameratilsyn kan helsepersonell utføre digitale tilsyn på natten slik at brukeren ikke får forstyrret nattesøvnen sin. I tillegg får helsepersonellet bedre tid til å gå fysisk på besøk til dem som trenger det. Han kunne betrygge forsamlingen om at kommunene må gjøre et grundig forarbeid før teknologien tas i bruk for å sikre at personvern og sikkerheten blir ivaretatt. Videre fikk publikum høre om hvordan responssenteret bidrar til å avlaste kommunen ved å vurdere og håndtere alarmer, og Vera H. Romstad i Pensjonistforbundet viste frem eksempler på hverdagslig velferdsteknologi og hvordan denne teknologien kan tilpasses deres egen bolig. Bibliotekets og innbyggertorgets tilbud ble presentert, og det ble informert om Mandal frivillighetssentral sitt tilbud om gratis datahjelp. Politiker Bjørg Engeset Eide fra Grimstad kommune avsluttet temadagen med å snakke om ideell boform for eldre. Hun ønsker mer fokus på ensomhet fremover og mener at stat og kommune bør bygge flere boligfellesskap med fellesarealer til eldre innbyggere.

70 personer fylte biblioteket på Buen, og arrangørene var godt fornøyd med responsen til de fremmøtte.

- Vi fikk mange gode tilbakemeldinger! Det var ei som fortalte at hun hadde vært skeptisk til ideen om digitalt kameratilsyn, men etter å ha hørt hvordan det fungerte ble hun imponert, forteller rådgiver for utvikling av støttetjenester og en av arrangørene, Marianne Holmesland.

Jørn Christian Simonsen, Tellu,
Jørn Christian Simonsen fra Tellu, kommunens leverandør av velferdsteknologi, kunne betrygge publikum om at det settes krav til at personvern og sikkerhet blir ivaretatt ved innføringen av velferdsteknologi.

Lindesnes kommune er med i innovasjonsprosjekt

Lindesnes kommune er med i innovasjonspartnerskap velferdsteknologi Agder. Dette er et anskaffelsesprosjekt hvor målet er å anskaffe og utvikle en sømløs løsning for velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging. Løsningen skal sørge for at pasientens behov blir ivaretatt og helsepersonellets arbeidshverdag blir bedre og mer effektiv. I den forbindelse er kommunen med som pilot for innføring av kamera i institusjon. Denne piloten startet 12. september.

Ønsker du å få hjelp med mobil, nettbrett eller data?

Da er du velkommen til Mandal frivillighetssentral på Rødekorshuset hver tirsdag fra kl 10-12.

Ordfører Sagebakken, Stian Broberg, Kari Bue og Jørn Chr. Simonsen (Tellu)
Ordfører Even Tronstad Sagebakken ønsket velkommen og innledet temadagen med å presisere hvor viktig det er at innbyggerne blir trygge på velferdsteknologi. Her sammen med Jørn Christian Simonsen fra Tellu og noen av arrangørene, Kari Bue og Stian Broberg

Har du spørsmål til innføringen av velferdsteknologi? Ta kontakt med:

Marianne Holmesland (e-helse og velferdsteknologi koordinator)

E-post: marianne.holmesland@lindesnes.kommune.no

Mobil 948 39 936.

Stian A Broberg (Teknisk koordinator e-helse og velferdsteknologi)

E-post: Stian.A.Broberg@lindesnes.kommune.no

Mobil 901 40 776.