Da Lindesnes kommune valgte Skanska AS til totalentreprenør for nytt helsehus og omsorgssenter, valgte to av de tre leverandørene som ikke ble tildelt kontrakt å ta Lindesnes kommune til retten. Nå er dommen fra andre og siste rettssak klar og også denne gang blir Lindesnes kommune frikjent på alle punkter.

Retten konkluderer med at Lindesnes kommune ikke har gjort feil i evalueringen av tilbudene, at konkurransegrunnlaget ikke har vært uklart og at det ikke er gjort feil under forhandlingene, slik saksøker har anført. Lindesnes kommune er frikjent på alle punkter.

Arbeidsfellesskapet la fram fire påstander og retten har gitt kommunen medhold på alle punkter:

1. Avvisning av Skanskas tilbud

Retten konkluderer med at det ikke foreligger avvik ved Skanskas tilbud, og at det derfor ikke er grunnlag for å avvise Skanska.

«Det at AF har levert et tilbud som har større areal enn Skanskas og som er vurdert som dårligere, medfører ikke at tilbudene ikke er sammenliknbare, men at AF har løst oppgaven i konkurransegrunnlaget dårligere. Retten finner at Skanska har levert et løsningsforslag i tråd med de i konkurransegrunnlaget etterspurte funksjoner.»

2. Avlysning av konkurransen på grunn av uklart konkurransegrunnlag

Retten er kommet til at det ikke foreligger uklarheter ved konkurransegrunnlaget. Etter rettens syn er konkurransegrunnlaget klart.

3. Avlysning av konkurransen på grunn av feil under forhandlingene/manglende forhandlinger

Retten er kommet til at det ikke foreligger mangler ved kommunens forhandlinger og mener forhandlingene har vært i samsvar med prinsippene om forutberegnelighet og likebehandling.

4. Avlysning av konkurransen som følge av evalueringsfeil

Retten finner ikke at det foreligger feil ved evalueringen. For retten fremstår det klart at kommunen har gjort en grundig evaluering av samtlige fire tildelingskriterier.

I kjennelsen står det blant annet:
«Retten kan ikke se at evalueringen er verken usaklig, vilkårlig, sterkt urimelig eller for øvrig i strid med de grunnleggende prinsippene i LOA § 4. Evalueringen av Skanskas tilbud var forutberegnelig. Skanska har blitt premiert for blant annet å utfordre RFP og finne gode, arealeffektive løsninger, mindre fotavtrykk, mer grøntområder og lavere pris, og det er forutberegnelig på bakgrunn av konkurransegrunnlagets utforming. Hvordan dette skulle gjøres, var kjernen i den utfordringen leverandørene ble gitt. Dette forventes en normalt påpasselig leverandør å forstå. Etter en samlet vurdering finner retten på denne bakgrunn at det ikke er sannsynliggjort at det foreligger feil ved evalueringen.»

- Bekrefter ryddig og god prosess

Begjæringen om midlertidig forføyning er ikke tatt til følge og Lindesnes kommune har vunnet begge sakene fullt ut. Arbeidsfellesskapet ved Kruse Smith Entreprenør AS og BRG Entreprenør AS er dømt til å betale både Skanska AS og Lindesnes kommunes saksomkostninger.

- Det er veldig gledelig å få bekreftet fra tingretten at vi har hatt en ryddig, god og grundig anskaffelsesprosess og at det ikke har vært grunnlag for å ta Lindesnes kommune til retten. Også denne gang har de gitt oss full støtte på alle punkter og konkludert med at vi ikke er gjort noen feil i beslutningen om å tildele kontrakten til Skanska AS, sier rådmann Kyrre Jordbakke.

Historikk

Hvorfor bygge nytt helsehus og omsorgssenter?

I denne filmen har vi forsøkt å forklare hvorfor det er behov for et nytt helsehus og omsorgssenter i Lindesnes kommune, og hva de to byggene skal inneholde. På grunn av rettssakene vil det bli forsinkelse i skissert tidslinje når det gjelder vedtak i kommunestyret.