Hva innebærer kok-kjøl metoden?
At maten lages etter kok-kjøl metoden betyr at maten lages på produksjonskjøkkenet og deretter raskt nedkjølt og pakket. Den pakkede maten settes kaldt inntil den sendes ut til institusjoner og hjemmeboende hvor den blir varmet opp igjen og servert. Alle rettene holder seg i flere dager i kjøleskap.
Vil fortsatt få servert varm middag
Det er kun produksjonsmetoden som er endret. Det betyr at alle beboerne på institusjoner i kommunen, samt hjemmeboende som har vedtak vil fortsatt få middag. Kafeen på Vigeland omsorgssenter vil fortsette å tilby middag til de som ønsker å spise der.
Utredning som gjelder nytt produksjonskjøkken
Kommunestyret vedtok 19. Mai 2022 at det også skulle bygges nytt produksjonskjøkken. Men, i forbindelse med budsjettbehandlingen vedtok kommunestyret 14. desember 2023 at det skulle tas ut av budsjettet, på grunn av usikre prognoser. Kommunestyret ba om en mer fyldig utredning.
Administrasjonen la frem saken på nytt med nye kostnadsberegninger i formannskapsmøtet og Administrasjonsutvalget (ADMU) 13. juni 2024. Formannskapet vedtok at matproduksjonen skulle samlokaliseres ved Mandal sykehjem, og at videre matproduksjon måtte utredes mer. Vedtaket fra formannskapet ble opprettholdt i kommunestyret 20. juni 2024.
Samlokalisering av matproduksjon
På bakgrunn av vedtaket fra kommunestyret 20. juni 2024 fortsatte avdeling kjøkken og vaskeri arbeidet med samlokalisering av matproduksjonen ved Mandal sykehjem, med mål om å få det til fra 1. januar 2025.
Matproduksjonen vil fra 1. januar 2025 gå over til metoden kok-kjøl i hele kommunen. Dette innebærer at alle innbyggerne i Lindesnes kommune vil få middag som er produsert etter metoden kok-kjøl, slik det ble vedtatt i kommunestyret 19. mai 2022.
I rådmannens budsjettforslag som ble lagt frem 24. oktober 2024 er det satt av penger for å ferdigstille forprosjekt* matproduksjon/nytt produkskjøkken. Det er planlagt at saken skal komme til ny politisk behandling i forbindelse med rammesak og langsiktig driftsanalyse og investeringsplan (LDIP)** (som er del av prosessen i det påbegynte omstillingsarbeidet Sammen i utvikling (SIU) som skal opp våren 2025.
Ordforklaringer
*et forprosjekt gjennomføres for å fjerne mest mulig usikkerhet og sikre at nødvendige hensyn blir vurdert og tatt hånd om før det gjøres vedtak.
**En LDIP danner grunnlaget for hvordan kommunen skal planlegge og prioritere hva som skal satses på og hvordan ressursene skal brukes. En slik plan har et langsiktig perspektiv (vanligvis 10-20 år) og skal vise hvilke investeringskostnader og finansieringsbehov som vil være nødvendig (definisjon hentet fra Nordre Follo kommune).