Helhetlig innsatstrapp

I arbeidet med Temaplan mestring er det laget en helhetlig innsatstrapp som beskriver alle tjenester og tilbud som vi har i kommunen.

De laveste trinnene viser tilbud i lokalsamfunnene og tjenester til alle innbyggere som ikke krever vedtak. De høyeste trinnene i trappen viser tiltak som krever vedtak fra kommunen. Tiltakene blir mer inngripende og omfattende jo lenger opp i tiltakstrappen du kommer. 

Helhetliginnsatstrapp[1].JPG

Slik skal planen følges opp

Planen inneholder konkrete tiltak (kapittel 7) som skal bidra til at kommunens overordnede mål nås. Her angis det tidsfrister for når arbeidet med tiltakene skal starte opp og hvem som har ansvar for dette. Tiltak som trenger finansiering må prioriteres i kommunens økonomiplan eller ved prosjektmidler.

Gjennomføring av planen skal sikres ved at tiltakene legges inn i Framsikt og at det må rapporteres på måloppnåelse.

Helhetlig innsatstrapp og handlingsdelen av planen bør rulleres årlig, og revideres hvert fjerde år. Dette vil være naturlig å gjøre på våren, etter at regnskapet er klart, og i god tid før budsjettprosessen starter. Rådmannens ledergruppe har ansvar for å sørge for dette.

Det er en tett sammenheng mellom de foreslåtte tiltakene i temaplanen og andre plan- og utviklingsprosesser i kommunen.

Hvordan arbeidet vi med temaplan mestring?

En tverrfaglig prosjektgruppe bestående av ledere og rådgivere fra alle deler av kommunen har jobbet sammen om planen. 

I perioden 7. – 15. mars inviterte vi innbyggere, lag, foreninger og frivillige til dialogsamlinger flere steder i kommunen. Vi hadde gode møter i Bjelland, Øyslebø, Spangereid, Vigeland og i Mandal. 

Vi gjennomføre også en digital spørreundersøkelse fra midten av februar til midten av mars.

Utvalg for plan og samfunnsutvikling la planen ut på høring i perioden 13. april – 9. mai. Det kom inn 15 innspill som ble vurdert av prosjektgruppen og rådmannen, og noen av forslagene ble innarbeidet i planen.

Kunnskapsoversikt innen folkehelse

Kunnskapsoversikten er et viktig grunnlag for arbeidet med temaplanen. Den viser oversikt over befolkningens helse og hvordan helsen er fordelt i befolkningen. Den belyser også årsaker og sammenhenger til kommunens utfordringer. Les mer om kunnskapsoversikten her.