Rent vann og gode sanitærforhold

Rent vann er kanskje den viktigste forutsetningen for god helse. Hele 1 av 4 personer i verden har ikke tilgang til trygge drikkevannskilder. Enda flere mangler toalett og ordentlige sanitære forhold. 

Ikke bare er det nedverdigende og ubehagelig å ikke ha mulighet til å gå på do, men det er også stor sjanse for spredning av farlige sykdommer når man ikke har mulighet til å ivareta god hygiene. Det finnes nok ferskvann i verden hvis vi forvalter det på riktig måte, men økonomi og manglende infrastruktur står i veien for at alle skal få tilgang. I tillegg fører befolkningsvekst og klimaendringer til at vannmangelen øker flere steder. Derfor er det viktig at vi beskytter de drikkevannskildene vi har, og at vi investerer i nye vann- og sanitæranlegg i regionene der disse mangler. 

Vi kan alle gjøre litt - hva kan DU gjøre?

Bare det som skal i do, i do

Søppel som sanitærprodukter, kontaktlinser eller farlige kjemikalier og medisiner skal ikke skylles ned i toalettet. Renseanleggene klarer ikke samle opp alt, og det forurenser vann, hav og strender.

Velg miljøvennlig sminke og såpe

Mange av hygieneproduktene og vaskemidlene vi bruker inneholder stoffer som er skadelige for miljøet. Velg heller produkter som er sertifisert miljøvennlige. Unngå sminke og hårpleieprodukter som inneholder mikroplast. Du kan finne en oversikt her.

Miljøvennlig klesvask

Reduser utslippene dine av mikroplast fra klesvask ved å velge klær av nedbrytbare, naturlige fibre. Du kan også putte syntetiske klær i en vaskepose, som f. eks. guppyfriend, som sørger for at mikroplasten fanges opp og ikke forsvinner ut i havet. Spar vann ved å velge korte vaskeprogram, og vask klærne sjeldnere. Mange flekker kan enkelt fjernes med en fuktig klut. 

Plukk plast

Bli med på en ryddeaksjon i naturen, eller arranger en selv. Det ligger mye søppel i naturen, og mye av det ender opp i elver eller i havet om det ikke fjernes. Mye av plasten som havner i naturen er mikroplast. 

Spar på vannet

Ta kortere dusjer, slå av vannet mens du pusser tennene i stedet for å la det renne, og reparer kraner som lekker. En kran som drypper kan lekke 11 000 liter vann i året!  

Organiser deg

Å omstille samfunnet vårt til å bli bærekraftig krever større endringer enn at du og jeg som forbrukere endrer våre vaner og vår livsstil, selv om det også er viktig. Større samfunnsendringer må til, og du kan spille en viktig rolle i denne samfunnsendringen gjennom politisk engasjement, for eksempel i et parti eller en organisasjon.  

De gode, varige løsningene er som regel et resultat av kunnskap, samarbeid, og målrettet organisering. Vær en aktiv medborger! Bli med å nå bærekraftsmålene!

Bakgrunn for verdens vanndag

Verdens vanndag ble opprettet i etterkant av FNs konferanse om miljø og utvikling i Rio i 1992. I 1993 vedtok FNs generalforsamling at 22. mars skal være verdens vanndag. Hvert år setter UN Water, enheten som koordinerer FNs arbeid med vann og sanitær, et nytt tema for vanndagen.