Årets kulturpris 2022 - Ivar Bøksle

Årets kulturpris 2022 tildeles Ivar Bøksle (75). Ivar ble nominert for sin helt særegne og lange innsats som musiker og visesanger, komponist og arrangør, musikklærer og dirigent og ja: en stor og viktig kulturbærer. Selv om han opprinnelig kommer fra Kristiansand, har han bodd i Mandal hele sitt voksne liv.

Ivar var den som, sammen med sin bror Eivind, gjorde Sørlandsviser kjent og etter hvert elsket over hele landet – med platedebuten i 1972 Viser fra Sørlandet. Siden har han vært sentral både som utøver og komponist lokalt, regionalt og nasjonalt.

Ivar Bøksle, Årets kulturpris

Årets navn 2022 - Søren Wærenskjold

Søren Wærenskjold (22) fra Mandal tildeles prisen Årets navn 2022.

19. september suste Søren gjennom gatene i Wollongong i Australia. På 28,8 kilometer brukte 22-åringen bare 34 minutter og 13,40 sekunder, noe som tilsvarer en snittfart på over 50 kilometer i timen. Det imponerende rittet holdt helt til tempogull og verdensmestertittel for U23. Det er utrolig stort for Wærenskjold, norsk sykkelsport og Mandal å ha en verdensmester.

Vi gratulerer Søren nok en gang med verdensmestertittelen – og nå den gjeve prisen for Årets navn.

Søren Wærenskjold, Årets navn

Ungdommens kulturstipend 2022

Juryen deler ut 3 stipender på 15.000 kroner:

  • Christer Andersen (badminton)
  • Elisabeth Glesne (kunst)
  • Simen Dreyer Heldahl (sykkel)

Ungdommens kulturstipend - Christer Andersen

Christer Andersen er en ung og lovende badmintonspiller som ønsker å bli så god som mulig. Hans neste store mål er å kvalifisere seg til junior-VM i 2023. Stipendet skal han bruke til videre utdanning og spille i internasjonale turneringer. Christer håper å kunne delta i German Junior og Spanish Junior Open i mars, som en del av kvalifiseringen til Junior-VM. Han håper også å være til inspirasjon for de andre medlemmene i Mandal Badmintonklubb, og bidra til å få frem nye spillere.

FOTO: Audun Fegran Kopperud

Christer Andersen FOTO: Audun Fegran Kopperud

Ungdommens kulturstipend - Elisabeth Glesne

Elisabeth Glesne (18) driver med ulike former for kunst. Hun jobber særlig med kunst med utgangspunkt i egenskrevet tekst, og liker å jobbe på tvers av formater og uttrykk. Nå arbeider hun med tekst i forbindelse med lyd, digitale medier, visuelle bilder og installasjoner, og hun utforsker hvordan tekst oppfattes og fungerer sammen med de andre uttrykkene.

Tidligere har hun jobbet med ulike måter å kunne vise frem kunsten på scenen (opplesing/fremføring av noveller, dikt, monologer osv., men nå har hun lyst til å utfordre disse rammene også, og jobbe med en blanding av performance og mer visuell kunst som kan stilles ut tradisjonelt.

For tiden jobber hun med et eget prosjekt, som forhåpentligvis kan ende i egen utstilling. I prosjektet utforsker hun ungdomslivet, hvilke tanker og erfaringer ungdom har og får, og hvordan det er å være ungdom i 2022. 

Elisabeth Glesne

Ungdommens kulturstipend - Simen Dreyer Heldahl

Simen Dreyer Heldahl (16) har akkurat begynt på NTG Bærum for å satse alt på å bli best på sykkel. Det var storebror Sebastian Dreyer Heldahl som introduserte han for sykkelsporten – og Simen begynte å imponere i ritt allerede som 7-åring.

Høsten 2014 fikk han påvist en Borrelia infeksjon, og han gikk fra å være en av klassens sprekeste til å bli den dårligste i løpet av få måneder. Det skulle gå hele fem år før han kunne begynne å trene igjen. I August 2020 syklet han sitt første ritt på 6 år. På Sørlandet Petit Prix, et nasjonalt ranking ritt for 14 åringer, syklet han inn til 12. plass av 44 deltakere.

2022 har vært en fantastisk sesong. Simen har kjørt med Gul (leder) og poeng trøye i utenlandske etapperitt, og kronet sesongen med å bli Norgesmester både på Tempo og Fellesstart. Han avslutter sesongen med å være ranket som landets beste U17 rytter på landevei. Målene for 2023 er allerede satt: Bli en del av stammen i landslaget. Pallplassering i Norges Cup. Sykle EM og VM.

Simen Dreyer Heldahl