Språkpraksis i Lindesnes kommune

Tetiana er en av over 200 flyktninger som kom fra Ukraina i 2022 og ble bosatt i Lindesnes kommune. Nå går hun på introduksjonsprogrammet ved Lindesnes læringssenter, og som en del av norskopplæringen har hun språkpraksis på rådhuset to dager i uken.

- Jeg trives veldig godt. Jeg får praktisert språket og jeg har lært kjempemasse. Det er veldig nyttig og lærerikt, forteller Tetiana.

Forrige uke var har hun med både digitaliseringsrådgiver, økonomisjef og kommunikasjonsrådgiver Malin Helen Jørgensen på jobb.

- Jeg er utrolig imponert over Tetianas norskkunnskaper. Vi kan føre samtaler, hun forstår hva jeg sier og hun kan svare meg på norsk. Det er rett og slett imponerende på så kort tid. I tillegg er hun et positivt og smilende vesen med mye kompetanse og arbeidserfaring fra hjemlandet sitt. Hun kan uten tvil være en ressurs på ethvert arbeidssted,  forteller Jørgensen.

I uke syv og åtte var totalt 50 personer i språkpraksis, hvor 20 av dem var i kommunen. 

Hvorfor språkpraktikant?

Språkpraktikantene kan gi virksomheten en ekstra hånd i en travel hverdag, og virksomheten blir kjent med personer som kan vurderes mot fremtidig arbeid. I tillegg tar virksomheten et felles ansvar for inkludering og integrering av flyktningene som kommer til vår kommune ved å ha personer i språkpraksis.

Ønsker din virksomhet å ha en eller flere i språkpraksis?

Språkpraksis fremmer inkludering og integrering, og kan gjøre veien inn i arbeidslivet lettere. Nav har stadig behov for både språkpraksis og arbeidspraksis (se siste avsnitt) for sine kandidater.

Ønsker din virksomhet å bidra til kommunens integreringsarbeid og inkludere en eller flere minoritetsspråklige i virksomheten? Ta kontakt med Eivind Thorsvik hos Nav integrering, så hjelper han deg videre: eivind.thorsvik@nav.no

Arbeidet skal ikke lønnes siden språkpraktikanten får introduksjonsstønad fra kommunen.

Språkpraktikanten deltar i introduksjonsprogrammet tre dager i uken og er i språkpraksis to dager i uken for en periode som dere blir enige om.

Ønsker din virksomhet å ha en eller flere i arbeidspraksis?

I noen tilfeller utvikler språkpraksisen seg til en arbeidspraksis fordi den som er i praksis har mestret språket tilstrekkelig og er klar for å jobbe mer selvstendig, og fordi virksomheten på sin side er fornøyd med praktikanten og kan trenge en ekstra hånd.

Ønsker din virksomhet å bidra til å inkludere en eller flere som trenger litt ekstra arbeidspraksis i virksomheten? Ta kontakt med Eivind Thorsvik hos Nav integrering, så hjelper han deg videre: eivind.thorsvik@nav.no