Bakgrunnen for «Sammen i utvikling» er enkel: Vi bruker mer penger enn vi har. På enkelte områder driver vi betydelig dyrere enn sammenlignbare kommuner, og det kan ikke fortsette. Akkurat som i en husholdning, kan vi ikke bruke opp sparepengene våre år etter år. Vi må tilpasse tjenestene til det vi faktisk har råd til. Det handler om ansvarlig økonomistyring, sier rådmann Kyrre Jordbakke.
Lindesnes kommune har hatt svake driftsresultater de siste årene og driftskostnadene er høyere enn sammenlignbare kommuner. For å sikre en bærekraftig økonomi, og møte utfordringer kommunen står overfor med færre barn og flere eldre, må det tas grep nå.
Politisk behandling
Rådmannen presenterer de anbefalte tiltakene i de 28 arbeidspakkene for kommunestyret torsdag 22. mai. Deretter behandles saken i politiske råd og utvalg i løpet av juni, før den endelige beslutningen fattes i kommunestyret torsdag 19. juni.
Ansatte som blir berørt av foreslåtte endringer vil få egen informasjon, og prosessene følges opp i tråd med lovverk og avtaler.
- Vi har kalt prosjektet «Sammen i utvikling», nettopp fordi vi må stå i dette sammen - politikere, ansatte og innbyggere. Vi forstår at noen endringer vil merkes. Men det er bedre å handle nå, mens vi fortsatt har handlingsrom, enn å vente til vi blir tvunget, forteller Jordbakke.
Hele rammesaken
For å klare å redusere driftsutgiftene har vi sett på følgende tre kostnadsdrivere i kommunen; struktur (skole, barnehage, institusjon, idrettshaller, rådhus m.m.), tjenestenivå (tjenester som hjemmesykepleie, institusjonsplass, kulturskole, brøyting m.m.) og produktivitet/effektivitet (gjøre de riktige tingene rett).
Rådmannen foreslår tiltak som gir en varig innsparing de neste årene. I 2026 er innsparingen på 42,9 millioner. I 2027 er tallet 56,1 millioner, i 2028 er det 58,9 millioner og i 2029 er innsparingen 64,3 millioner kroner. Tiltakene som vedtas blir innarbeidet i budsjett og handlingsplan for 2026 – 2029.
Det legges samtidig fram en langsiktig drifts- og investeringsplan for de neste 10 årene, der det foreslås investeringer for til sammen 1,6 milliarder kroner. Låneopptak øker med 1,2 milliarder som følge av investeringene. Det er også store vedlikeholdsbehov i kommunens bygninger og store framtidige investeringer.
Les hele rammesaken med rådmannens anbefalinger her: Rammesak handlingsplan 2026-2029, budsjett 2026 og Langsiktig drifts- og investeringsplan 2026-2035 (LDIP)
Rådmannens presentasjon til kommunestyret 22. mai 2025
Endringer i velferdstjenestene
Endringene skal sikre bærekraftig drift i årene som kommer – i møte med en aldrende befolkning og endrede økonomiske rammer. Tiltakene innen helse og omsorg handler særlig om hvordan ressursene brukes og organiseres. De mest omfattende forslagene gjelder langtidsplasser i institusjon og legevakttjenesten. Les mer her.
Endringer i oppvekstsektoren
Oppvekst har allerede iverksatt tiltak for å sikre økonomisk bærekraft, samtidig som kvaliteten på tilbudene til barn og unge ivaretas. Det foreslås konkrete endringer innen barnehager og skoler fra 2026. I tillegg er det lagt fram forslag om ny barnehage- og skolestruktur i kommunen. Les mer her.
Endringer i samfunnsutvikling
Tjenesteområdet Samfunnsutvikling har gjennomgått sju arbeidspakker innen områdene kultur, teknisk drift og teknisk forvaltning. Det foreslås ulike grep som kan bidra til innsparinger, mer effektiv drift og bedre samordning. Les mer her.
Endringer i rådmannens stab
I budsjettet til rådmannens stab foreslås det innsparinger på flere områder. De siste årene er rådmannens stab redusert med 9,1 årsverk og her foreslås ytterligere reduksjon i bemanning. Det foreslås også å redusere antall politiske utvalg og råd til et minimum. Det foreslås reduksjon i tilskudd til lag, organisasjoner og private foreninger. Det er også lagt inn to innsparingsforslag som krever vedtak i egne representantskap, det gjelder it-tjenester fra DDV IKS og Brannvesenet Sør IKS.