Han bidrar med sin kompetanse i prosjektet Sammen i utvikling i Lindesnes kommune. Det handler om å se hele kommunens virksomhet i nytt lys, og finne bedre, smartere måter å bruke ressursene på.
Moe er tydelig: Lindesnes – og kommune-Norge – står overfor krevende år.

– I 2024 og 2025 ser det ut til at «alt» treffer samtidig. Økte kostnader, lavere skatteinngang, eldrebølge, mangel på arbeidskraft og sterkere forventninger fra både innbyggere og stat. Det er ikke én stor utfordring – det er mange.  Vi må gjøre valg. Og det er nå vi må gjøre dem, ikke om ti år, sier Moe.

Økonomisk virkelighet

Kommunens brutto driftsinntekter var i 2023 på over 2,5 milliarder kroner. Likevel går ikke regnestykket opp. Det koster mer å drive kommunen enn det kommer inn i inntekter.
I praksis betyr det at kommunen må gjøre vanskelige prioriteringer. Det blir ikke lenger mulig å opprettholde samme bemanning og tilbud i alle sektorer. Spesielt tydelig blir dette innen helse og omsorg.

Flere eldre, færre barn

Demografien spiller en hovedrolle i dette bildet.

– 1945-generasjonen fyller 80 år i 2025, samtidig som barnekullene blir stadig mindre. Dette er ikke midlertidig, det er en varig endring. Vi får rett og slett færre barn enn det vi gjorde før. Dermed blir det et misforhold imellom generasjonene i den forstand at det blir flere som får behov, men for få som skal hjelpe til å løse disse behovene. I alle fall om vi tenker at vi skal gjøre ting som vi alltid har gjort, sier Moe.

Mens behovet for helse- og omsorgstjenester vokser, synker behovet i oppvekstsektoren. Staten forventer at kommunene følger utviklingen og omprioriterer ressursene.

- De neste ti årene vil behovene innenfor pleie og omsorg øke med om lag 200 millioner i Lindesnes kommune fordi det blir flere eldre. Av disse stiller statene opp med 100 millioner, mens de andre 100 millionene forutsetter staten at tas ned på oppvekstområdet fordi det blir 500 færre barn i skolepliktig alder frem mot 2035, forteller Moe.

Men det er ikke så enkelt som det høres ut.

– Vi må ha politisk vilje til å gjennomføre endringene. Og vi må være ærlige med innbyggerne, sier Moe.

– Det handler ikke bare om kutt

Moe understreker at prosjektet Sammen i utvikling ikke handler om nedskjæringer alene.

– Målet er å jobbe smartere, å finne nye måter å organisere tjenester på. Vi ser på hele kommunen – skolestruktur, teknisk drift, digitalisering, samarbeid med frivillig sektor. Det handler om å sikre tjenester også i framtiden.

Hva skjer nå?

Kommunen har satt i gang 28 arbeidsgrupper som vurderer alle sider av driften. Arbeidsgruppene har levert sine forslag til rådmannen, som jobber videre med et helhetlig rammeforslag. Rådmannens innstilling i saken offentliggjøres 22. mai og kommer til politisk behandling i kommunestyremøtet 19. juni.  


Fakta: Derfor må Lindesnes kommune omstille seg

  • Økte kostnader, blant annet til helse, vikarbruk og lønn
  • Færre barn – mindre behov i skole og barnehage
  • Flere eldre – større behov for omsorg
  • Lavere skatteinntekter og bortfall av særtilskudd
  • Kamp om arbeidskraft og kompetanse
  • Økende gjeld etter store investeringer