Endring i barnehage- og skolestruktur

Tidligere i mai la rådmannen fram forslag til endringer i kommunens barnehage- og skolestruktur. Bakgrunnen er å opprettholde kvalitet, samtidig som vi har synkende barne- og elevtall. Prognoser viser en betydelig reduksjon fram mot 2030 – særlig i enkelte deler av kommunen. Dette skaper et behov for å vurdere hvilke tilbud som er bærekraftige å opprettholde på lang sikt, se rådmannens forslag her

Øvrige innsparingstiltak i oppvekstsektoren

Effektivisering i skolefritidsordningen (SFO)

Antall barn i SFO har økt betydelig, fra 377 i 2021 til 649 i 2025. Kommunen har derfor innført en ny ressursfordelingsmodell for SFO fra januar 2025. Modellen skal sikre rettferdig ressursbruk basert på objektive kriterier som elevtall og behov. 

Kutt i digitale lisenser og skolefrukt

En gjennomgang av digitale verktøy og skolefruktordningen har avdekket muligheter for besparelser. Flere digitale lisenser sies opp, og skolefruktordningen – som kun omfatter 30 % av elevene – foreslås avviklet. I tillegg foreslås det å avslutte Polen-turen som skoletur ved Øyslebø ungdomsskole. 

Spesialisering av merkantile tjenester

Arbeidspakken vurderte tre mulige organiseringsmodeller for merkantile i skolen. Kommunen har valgt å gå videre med modellen spesialisering for merkantile tjenester i skolene. Dette innebærer at merkantile ansatte fortsetter å ha sitt arbeidssted på skolene, men kan få spesifikke ansvarsområder og blir superbrukere innen sine felt. Målet er å effektivisere arbeidsflyten og redusere behovet for opplæring i mange ulike systemer. 

Styrking av egne opplæringstilbud

Kommunen har hatt høye utgifter til kjøp av tjenester fra private opplæringsarenaer. For å redusere dette, foreslås det å styrke egne tilbud som Skinsnes skole og Furulunden Pluss. Samtidig innføres inntakskriterier og en ny finansieringsmodell. Målet er at flere elever får et godt tilpasset tilbud i nærskolen.

Inkluderingsteam gir bedre støtte og færre henvisninger 

En pilot med såkalt inkluderingsteam ved fire skoler har vist lovende resultater. Teamene, som består av ansatte fra skole, PPT og helsesykepleier, har gitt raskere og mer koordinert hjelp til elever med behov. Dette har ført til færre henvisninger til PPT og økt støtte til lærerne. Endringen i arbeidsmetode vil innføres ved alle skolene, med implementering fordelt på to år. 

Spesialpedagogisk tilbud barnehage

Også i barnehagene foreslås det endringer. Det forebyggende arbeidet og veiledningen til barnehagene skal styrkes, samtidig som spesialpedagogene fortsatt følger opp barn med vedtak. Dette kan på sikt redusere behovet for spesialpedagogisk hjelp og gi bedre kvalitet i det ordinære tilbudet. 

Oppsummering av foreslåtte innsparingstiltak 

TiltakForventet innsparing 2026Forventet  innsparing 2027Kommentar
Innføring av R-modell i SFO500 000 kr1 000 000 krRettferdig ressursfordeling
Kutt i digitale lisenser og skolefrukt863 000 kr863 000 krAvvikling av skolefrukt, lisenser og skoletur
Spesialisering av merkantile tjenester560 000 kr560 000 krEffektivisering av administrasjon
Finansieringsmodell ved Skinsnes skole500 000 kr1 000 000 krØkonomisk insentiv
Reduksjon i bruk av private opplærings-arenaer500 000 kr1 000 000 krØkt bruk av egne tilbud
Økt bruk av nær-skolen og egne tilbud-500 000 kr-1 000 000 krInvestering i egne tilbud gir langsiktig gevinst
Endringer i spesialpedagogisk hjelp i barnehageneIkke tallfestetIkke tallfestetForventet kvalitetsheving og forebygging
SUM2 423 000 kr3 423 000 kr 

Innsparing som følge av ny barnehage- og skolestruktur kommer i tillegg til overnevnte tabell. 

Videre prosess

Rådmannens forslag til omstilling i alle 28 arbeidspakker legges frem for kommunestyret torsdag 22. mai og sendes samtidig til politiske utvalg. Den endelige behandlingen skjer i kommunestyret torsdag 19. juni. 

Ansatte som blir berørt av foreslåtte endringer vil få egen informasjon, og prosessene følges opp i tråd med lovverk og avtaler. 

Saken blir publisert i innkalling til møtet for Utvalg for oppvekst og kultur 5. juni 2025 (lenke kommer).