Om egenberedskapsuka

Målet med Egenberedskapsuka er å øke folks kunnskap om egenberedskap slik at flere gjør fornuftige forberedelser. Ofte er det ikke så mye som skal til for at du og dine nærmeste blir litt bedre forberedt.

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. De har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no. Her finner du blant annet eksempel på et beredskapslager for å klare seg hjemme i minst tre døgn.

Du finner brosjyre om egenberedskap på kommunens innbyggertorv på Vigeland, Øyslebø og i Mandal.

Hvorfor egenberedskap nå?

Det er flere forhold som gjør at det kommer egenberedskapsråd til befolkningen nå. Mer ekstremvær er blant de viktigste årsakene. Ekstremvær kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet.

Du er en del av Norges beredskap

Selv om vi lever i et trygt land kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise er det mange som trenger hjelp.

Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap.

Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.


Ønsker du å lese befolkningsundersøkelsen fra januar 2023, om befolkningens bevissthet og atferd knyttet til egenberedskap? Da kan du trykke her

5 personer og en huns som sitter på gulvet med pledd rundt seg og tente stearinlys
Foto: G. Røkeberg/ DSB

Øvingsscenarioer

Under ser du ulike scenarioer som du kan øve på/ ha en samtale rundt sammen med familie og/ eller venner: 

Dette bør du ha hjemme

Pandemien og krigen i Europa gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn, hvis vann og strøm plutselig blir borte? Har du det er du bedre rustet til å klare deg selv hvis noe skulle skje. Kom gjerne innom innbyggertorvet på Vigeland eller Buen denne uken og se eksempler på hva et egenberedskapslager kan/ bør inneholde.
  

Hvordan holder du varmen dersom strømmen går?

Tenk deg at vi får en kraftig storm med vindkast i orkan styrke. Som følge av omfattende skader på kraftledninger mister tusenvis av husstander strømmen i flere dager. Du bor midt i et mørklagt nabolag, og ute er det 5°C. Hvordan holder du varmen?
 

Har du det du trenger i hus, og klarer du å gjøre opp for deg?

Se for deg at Norge utsettes for et omfattende cyberangrep som rammer alle betalingsterminaler og minibanker i landet. Samtidig settes norske nettbanker ut av spill, og det er ikke mulig å betale med kort. Har du kontanter hjemme?
 

Hvordan skal du få viktig informasjon og holde kontakten med dine nærmeste?

Tenk om Norge utsettes for et digitalt angrep som rammer all elektronisk kommunikasjon. Mobil- og bredbåndsnettet blir borte i fem døgn. Hvordan skal du få viktig informasjon og holde kontakten med dine nærmeste?
 

Har du lagret nok drikkevann til alle i husstanden?

Se for deg at du får følgende melding fra kommunen: «På grunn av en alvorlig hendelse med vannforsyningen vil store deler av kommunen miste vannet i løpet av kort tid. Forventet rettetid er 3 dager.» Har du lagret nok drikkevann til alle i husstanden?
 

Ved å trykke på lenkene under kan du lese mer om de ulike scenarioene: