Hva er SiU?

Gjennom SiU er målet å utvikle, forbedre og endre tjenestene våre, og gjennom dette oppnå at driftskostnadene har balanse i årlig driftsbudsjett. Det kan også være å vurdere om det er oppgaver kommunen kan slutte å gjøre. Dette medfører tiltak på kort og lang sikt, og en dreining av tjenestene hvor det satses mer på forebygging.

Kommunestyret har definert følgende effektmål for omstillingsprosjektet SiU:

“Lindesnes kommune skal i løpet av valgperioden ha en tilnærmet like effektiv tjenesteproduksjon som sammenlignbare kommuner, og i 2027 skal vi ha et driftsoverskudd som nærmer seg vedtatte måltall, et netto driftsresultat på 1,75%."

Hvorfor gjør vi denne omstillingen?

Det er hovedsakelig to grunner til det:

  1. Vi har ikke råd til å drive som i dag.
    Lindesnes kommune har en anstrengt økonomi, og vi driver dyrere enn sammenlignbare kommuner og har høyere driftsutgifter enn driftsinntekter. Vi har ikke råd til å drive som i dag. Kommunen er nødt til å omstille seg og finne smartere måter å jobbe på, for å redusere sine driftskostnader. Det er behov for omstilling og utvikling for å gjøre noe med det økende spriket mellom inntekter og utgifter.
     
  2. Vi må forberede oss på framtiden.
    Vi står overfor store demografiske endringer hvor antall eldre og pleietrengende over 80 år mer enn dobles fram mot 2040, samtidig som antall barn og yrkesaktive synker. Dette gir alle kommuner store utfordringer. Kommunen må omstille seg og forberede seg på framtiden nå.

    Vi må dreie ressurser over til helse- og omsorgstjenestene, og tilpasse driften av våre tjenestetilbud etter hvor mange innbyggere som har behov for tjenester fra kommunen. Blir det færre barn må vi tilpasse barnehagetilbudet etter det antall barn som trenger barnehageplass. Tilsvarende i skolen om lavere fødselstall og mindre tilflytting med barn fører til lavere antall elever. Selv om vi må øke volumet på helse- og omsorgstjenester etter hvert som vi får flere eldre, må vi redusere kostnadsnivået.

    Vi må satse mer på tidlig innsats og forebygging, og mindre på reparasjon – slik at eldre holder seg friskere og kan bo hjemme lenger - og slik at barn og unge får den hjelp de trenger på et tidligere stadium. Vi må også utnytte potensialet som ligger i digitalisering av tjenester.

Hvordan jobber vi med SiU?

Lindesnes kommune har organisert omstillingsarbeidet gjennom en 

  • Politisk styringsgruppe
  • Administrativ styringsgruppe
  • Prosessleder
  • Ressurs- og koordineringsgruppe

Formannskapet utgjør den politiske styringsgruppen. 

Den administrative styringsgruppen ledes av rådmannen og består av rådmannens ledergruppe, hovedverneombud og hovedtillitsvalgte. Den administrative styringsgruppen skal sørge for styring og kontroll av både fremdrift og resultater i henhold til vedtak, samt ta beslutninger innenfor rådmannens delegerte myndighet.

For å tenke langt og handle nå, øke omstillingstakten, sikre helhet og oppnå resultater, har rådmannen besluttet å engasjere en prosessleder for omstilling og utvikling. Det har vært en ekstern utlysning og stillingen plasseres under rådmannen. Prosesslederen skal lede ressurs- og koordineringsgruppen. Denne gruppen består av representanter fra rådmannens stab og tjenesteområdene velferd, oppvekst og samfunnsutvikling. De jobber med tverrgående prosjekter som omhandler tjenestetilbud, bygg, digitalisering, og organisering, struktur og utforming.

Det er etablert en rekke arbeidsgrupper innen alle tjenesteområder. Det er kommunalsjefene som har ansvar for omstillingsprosesser innen sitt område. De kartlegger og vurderer hvor det er mulig å gjøre oppgavene på en ny og bedre måte enn i dag, som også vil gi økonomisk gevinst. Vi henter vi inn tall- og fakta som viser hvor vi driver dyrt, og hvor vi kan få gevinst ved å gjøre endringer. Gruppene arbeider sammen for å få til omforente tiltak for omstilling til en mindre kostnadskrevende drift i hele organisasjonen.

Hvordan gjøres endringene/tiltak?

Noen av tiltakene settes i gang straks de er godkjent av styringsgruppen/administrasjonen. Andre tiltak vedtas politisk av kommunestyret.